Har du också börjat fundera på dina prioriteringar här i livet?
Då är du inte ensam. Många av oss har haft anledning till att se på livet med andra ögon under de senaste månaderna. Anledningen stavas förstås Covid-19. 

Livet har en förmåga att skaka om båten just som man trodde att man satt säkert. Under den gångna våren kan vi lugnt konstatera att så har varit fallet.
Samtidigt så är det också så att livet också brukar se till att dessa omskakningar ger nya insikter. Kanske får vi äntligen modet till att starta eget företag, börja på ridning eller våga fria till den där speciella personen.
För med varje kris kommer också ett litet paket med möjligheter. I varje fall för den som är klarsynt nog att se och ha sinnesnärvaro nog att fånga dessa möjligheter.

Hemligheten bakom att finna den där närvaron i livet är att acceptera allt som händer en. Det handlar inte om att vara passiv och ”stå ut” med orättvisor, utan om att bara se saker för vad de är. Först då så kan vi finna kraft att agera klarsynt och resolut.

Hur ska man då finna denna acceptans inom sig?
Det handlar om att leva livet utan att direkt dras med i den reflex som vi ofta känner när något inträffar. Träna dig själv i att andas lugnt och räkna ned från tio. Det är en klassiker men det fungerar faktiskt.
Det kan dock ta tid att få metoden att fungera. Förebrå därför inte dig själv när du ändå tappar fattningen ibland.
Misstag är trots allt våra bästa lärare.

Naturligtvis ökar du dina chanser till närvaro genom att träna på att vara i nuet när livet är lugnt. Promenera i skogen, ta in ett par dagar på ett vandrarhem i Roslagen eller bara gör ingenting ute i parken.
Detta är träning för närvaro i mer stressade stunder.