Som tur är råder det inte fri jakt i Sverige. Du kan inte bara rota fram ett gevär, ladda det och gå ut och skjuta på allt levande du kan hitta i skogen. Jakt är på många sätt reglerat. För det första krävs jägarlicens för att få jaga. Det innebär att du måste gå igenom praktiska och teoretiska moment för att visa att du förtjänar en jägarexamen. Att du har förstått ansvaret det innebär att äga och använda vapen och att jaga levande djur. 

Men även om du har tagit jägarexamen är det fortfarande inte bara att ge sig ut till skogs och avlossa skott mot rådjur, renar, björnar, älgar eller vad du nu kan hitta. Olika djur är enbart tillåtna under olika perioder på året. Jakt på älg till exempel tillåts först under hösten, det kan variera över landet när den börjar, och får pågå som allra längst fram till sista januari. 

 

Djurens liv i dina händer

Det är som sagt tur att jakten är reglerad. Om man nu överhuvudtaget måste jaga så är det viktigt att det sker på ett ansvarsfullt och organiserat sätt. Risken är annars stor att en art skjuts sönder och samman och kanske till och med utrotas. Genom att reglera jakten kan man åtminstone få någon slags balans i dödandet. Geväret är ett oerhört mäktigt vapen och ger människan stor makt. En makt som inte får gå över till galenskap. 

För som jägare måste du ha respekt för det du jagar. Du är tungan på vågen när det gäller liv eller död. På många sätt leker du gud med de djur du jagar. Deras liv ligger i dina händer. Har du inte respekt och ödmjukhet inför den makten så kanske du inte är mogen än att jaga. Vill du lära dig mer om jakt och vapen? Läs här: https://www.osthammarsjaktoskytte.se/