Nu är älgjakten i full gång och kanske är du en av de lyckliga som fått ledigt från jobbet denna magiska vecka. Alla andra får ursäkta dig, men är det älgveckan så är det. För de allra flesta så är det inte själva skottet som är avgörande i jakten. Visst lyser stoltheten om det blir just du i jaktlaget som lägger ner den där älgtjuren, men om inte så spelar det heller ingen större roll. Det handlar om att samlas igen och träffa laget som du jagat med i många år. Människor som du kanske bara träffar just den här veckan.

 

Inte bara älgen

Ni möts upp tidigt på morgonen med ryggsäcken packad och ditt jaktvapen över armen. Kanske har du även en hund med dig som sällskap. Det delas ut kartor och upplägg, vem ska sitta på pass och vem ska gå i drevet? Oktobers natur brinner av färger i skogen, aspen fäller ett guldregn över dig då det blåser till och allt är helt tyst där du sitter i älgtornet med din kaffetermos. Du blåser på det heta kaffet och lyssnar på naturen när den sakta vaknar till liv. 

Gå igenom din utrustning

Uppmärksamheten går plötsligt på högvarv då någon i radion säger att en älg närmar sig ditt torn. Du lyfter ditt jaktvapen, skärper dina sinnen och letar med blicken. Plötsligt tornar sig en älgtjur upp framför dig och du trycker av. Ingenting händer. Febrilt pillar du med vapnet och letar efter felet. Tyvärr tycks det vara ur funktion. Attans. Där gick älgen förbi och du inser skamset att du skulle ha sett över din utrustning innan du gav dig ut i skogen. Det har hänt fler än dig. Genant, men du kan enkelt försäkra dig om att det inte händer igen. Ta alltid för vana att gå igenom jaktutrustningen inför varje säsong.